Symposium (op)nieuw geleerd, oud gedaan!

dinsdag 17 juni

Accreditatie
Locatie/Tijd

Irishof (Middenmolenplein 266, Gouda) / 17:00 tot 21:15 uur

Organisatie

Mediis

Aantal ingeschreven deelnemers

70

Voor

Doktersassistent Mediis Bureaumedewerker Huisarts praktijkhoudend HIDHA Huisarts waarnemend Meer groepen weergeven

Inloggen en inschrijven

Omschrijving

Aanmelden als externe middels andere route
Werk je niet bij een huisartsenpraktijk? Meld je dan aan via deze link.


Op 17 juni 2025 organiseren Zorgpartners Midden-Holland, het Groene Hart Ziekenhuis en Mediis met elkaar een symposium over het lerend vermogen van ouderen. We nodigen huisartsen, specialisten ouderenzorg, wijkverpleegkundigen en praktijkmedewerkers die zich bezighouden met ouderenzorg uit om samen te komen leren.

Voor deze scholing worden 3 accreditatiepunten aangevraagd bij de NVVPO, V&VN, Kabiz en GAIA. 

Hoe ziet het programma eruit?

Het programma bestaat uit een plenaire lezing, een heerlijke maaltijd met volop netwerkmogelijkheden én twee interessante workshops, waar je niet tussen hoeft te kiezen. Er is een apart programma voor artsen en een voor praktijkmedewerkers samen met wijkverpleegkundigen. We sluiten de avond muzikaal met elkaar af.

Sprekers zijn Frans Hoogeveen (GZ psycholoog), Rudi Westendorp (hoogleraar ouderengeneeskunde), Jacobine van Weel (geriater) samen met Janie Verschoor (specialist ouderengeneeskunde) en Sabine Abels (muziektherapeut).


Programma

Sprekers

Hoofspreker: Dr. Frans Hoogeveen – GZ psycholoog 
‘Lerend vermogen bij dementie’

Dementie is een proces. In de eerste fase van de ziekte heeft de mens met dementie nog veel mogelijkheden en weinig beperkingen, en als de ziekte vordert is dat omgekeerd. Maar er blijven altijd mogelijkheden, hoe gering ook, om geheugenprocessen en lerend vermogen van mensen met dementie te benutten. Dr. Frans Hoogeveen legt ons de werking van dit lerend vermogen uit en leert ons hoe wij als zorgverleners dit lerend vermogen kunnen aanspreken.

Workshops

Door Rudi Westendorp – hoogleraar ouderengeneeskunde en directeur reable Nederland
'Reablement'

Veel thuiszorgorganisaties in onze regio zijn bezig met een beweging waarbij ze ouderen steeds meer helpen hun eigen leven te leiden. Zoals ze dat zelf willen. Uitgangspunten in deze beweging, die ook wel ‘reablement’ wordt genoemd zijn:
• We nemen niet over wat mensen zelf kunnen
• We helpen mensen te herwinnen wat ze niet meer kunnen
• En we zorgen samen voor een oplossing voor dat wat overblijft

Dit vraagt een andere houding van iedereen rondom de oudere: thuis, in de wijk en in het ziekenhuis. Wat betekent dit voor de samenwerking met de huisartsenpraktijk?

Door Jacobine van Weel – klinisch geriater in het GHZ en Janie Verschoor – Specialist ouderengeneeskunde bij Zorgpartners Midden-Holland
'Samen beslissen kan je leren' 

Bij Samen Beslissen zoeken patiënten samen met een zorgverlener naar de behandeling of zorg die het beste bij hem of haar past. Wat het beste past, hangt af van wat iemand belangrijk vindt. Het proces van Samen Beslissen kent duidelijke stappen. Toch is het toepassen niet altijd eenvoudig. Hoe neem je de patiënt mee in gezamenlijke besluitvorming? En hoe pas je gezamenlijke besluitvorming toe in situaties waarbij de patiënt niet alles kan overzien? Hoe geef je steun op de plekken daar waar dat nodig is? Wat kan je hierin als zorgverlener nog leren? Aan de hand van praktijkvoorbeelden gaan Jacobine en Janie hierover graag het gesprek met de deelnemers aan. 

Afsluiting: Sabine Abels - Muziektherapeute bij Zorgpartners Midden-Holland 

Praktische informatie

Werk je niet bij een huisartsenpraktijk? Meld je dan aan via deze link.